Солвей Соди“ отбеляза 160-годишния юбилей от създаването на Група Солвей с

...
Солвей Соди“ отбеляза 160-годишния юбилей от създаването на Група Солвей с
Коментари Харесай

Ексклузивна прожекция на филма за експедицията „Нанок“ по повод 160-годишнината на Група Солвей


„ Солвей Соди “ означи 160-годишния юбилей от основаването на Група Солвей с поредност от събития.

След тържествения концерт в Девня, на 30 юни 2023 година годишнината беше маркирана в София с концерт барокова музика с присъединяване на вокална група Cantanti DAI MONTI VERDI, като част от събитията в границите на Дните на Белгия в България. На тържеството участваха посланици, министри, народни представители, другари и сътрудници на „ Солвей Соди “.

Събитията продължиха на 1 юли 2023 година във Варна с извънредна прожекция на документалния филм за експедицията „ Нанок “ във Фестивалния и конгресен център.

Началото на събитието беше сложено с видео послание от основния изпълнителен шеф на Група Солвей, Илхам Кадри, която описа за началото, достиженията и бъдещите цели пред Солвей.



Спирос Номикос, общоприет управител на Солвей за България и изпълнителен шеф на „ Солвей Соди “ поздрави повече от 400-те посетители на събитието, измежду които сегашни и някогашни чиновници на „ Солвей Соди “ и техните фамилии, регионалният шеф на Варна, представители на локалната власт и институции, медии, сътрудници, с думите: „ Горди сме, че нашият цех носи името на Ернест Солвей, като главен акционер. Всеки ден се стремим към едно по-добро бъдеще. Няма да бъде елементарно, ще имаме доста провокации. На първо място, сигурността и здравето на всички, работят при нас, както и опазването на околната среда, където най-съществен е нашият енергиен преход. За да успеем, ще имаме потребност, както създателят ни Ернест Солвей, от поддръжката на нашите чиновници, сътрудници, акционери и на локалната и държавна власт. Честит рожден ден, Солвей! “



Макар и виртуално, в залата участваха и основните герои от кино лентата „ Преходът “ – белгийците Жил Дени и Натан Гофар. Те приканиха българската аудитория да мечтае самоуверено и да покорява нови върхове.



Безспорно най-вълнуващата част от събитието беше 90-минутната прожекция на документалния филм „ Преходът “, който наблюдава полярната експедиция „ Нанок “. Група Солвей е един от главните спонсори на експедицията, като по този метод утвърждава страстта на създателя си Ернест Солвей и дългогодишната му поддръжка за научни проучвания.Филмът споделя за изключителното премеждие, в което се впускат двамата другари Жил и Натан. Проследява тяхната 5-месечна експедиция в Гренландия, техния неповторим триатлон в интерес на науката, в частност на климатичните промени, като включва моменти от всекидневието им в Гренландия, удивителни пейзажи, компликациите, пред които се изправят, тяхната храброст и същинското им другарство. 

Един урок за живота, който изумително припомня за историята на Група Солвей!

 

СОЛВЕЙ СОДИ , Девня, е едно от най-големите индустриални предприятия в България и най-големият цех в Европа за произвеждане на синтетична калцинирана сода. Калцинираната сода има необятно приложение в производството на стъкло, на перилни и почистващи препарати, в металургията, силикатите и стъклените нишки. Содата бикарбонат обслужва пазарите на хранителни артикули, фуражи, филтриране на димни газове и опазване на здравето.

„ Солвей Соди “ е приватизирано през 1997 година, с съществени акционери белгийската научна група „ Солвей “ (75 %) и турската група „ Шишеджам “ (25 %).

 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР